Os sjoone Nepomuk.

Os sjoone Nepomuk.

De Nepomucenus kerk en de Zelená hora (Groene berg) komen in zicht. We zijn er bijna; ôs sjoone Nepomuk.

Na twee jaar arriveerden donderdag 14 juni jl. een groep Swalmenaren en Roermondenaren in Nepomuk, Tsjechië. Onder hen waren o.a. de leden van stichting Swalmen-Nepomuk, fotografen van een Roermondse fotoclub en biljart- en petanquespelers. Vrijdagmorgen ontving locoburgemeester Pavel Kroupa het hele gezelschap op het gemeentehuis. Na een hartelijk welkom gingen we op ontdekkingstocht in ôs sjoone Nepomuk. Onder leiding van een gids bezochten we de Jacobskerk en de kerk van de heilige Johannes Nepomucenus. Na de lunch werd een kijkje genomen in het motormuseum. Een museum vol oude auto’s en motoren. Vlakbij exposeerde de fotoclub uit Nepomuk foto’s. De foto’s waren afgelopen jaar in Swalmen, Roermond en Amsterdam genomen. Leuk om onze eigen stad en land door andermans ogen te zien. De fotografieclub heeft tijdens dit bezoek haar eerste contacten gelegd met de Nepomukse collega’s als basis voor verdere uitwisseling. Laat in de middag bracht de bus ons naar ‘Republiek Cizkov’. Dit is een dorp, enkele kilometers verderop, waarmee de stichting, maar ook bewoners van Swalmen en omgeving al vele jaren vriendschappelijke banden onderhouden. Hier werd gegeten en kregen enkele medereizigers een onderscheiding uitgereikt tijdens gezellig samenzijn.

Zaterdag stond een bezoek aan de hoofdstad Praag op het programma. Uiteraard werd op de Karelsbrug het beeld van de Heilige Nepomuk aangeraakt voor geluk. Thuis in Nepomuk speelden de biljarters en petanquers hun competitie. Zou het de petanquespelers uit Swalmen lukken om revanche te nemen na hun verlies afgelopen jaar in Swalmen? En…. Het is gelukt! Zowel de winst van het biljarten als van het petanque ging naar Swalmen/Roermond. S ’avonds schoven alle vrienden uit Nepomuk en omstreken aan voor de barbecue en een koud glas ‘pivo’. Er werd gezongen en gedanst; kortom, genoten in goed gezelschap.

Zondag was er de jaarvergadering van de stichting Swalmen-Nepomuk en de collega’s van Pracovni Skupina Nepomuk-Swalmen. S’ middags opende de Zelená hora haar deuren. Onder leiding van een gids werd er een bezoek gebracht aan deze Groene berg met zijn kapel, kasteel en voormalige kazerne van de zwarte baronnen.

Na een laatste gezellige avond onder vrienden, zat het weekend er alweer op en mogen we terugkijken op een zeer geslaagd weekend met een leuke groep medereizigers en een mooi programma.

'S morgens vanuit de bus nog een laatste blik op de Nepomucenus kerk en de Zelená hora. Ôs sjoone Nepomuk; tot over twee jaar.

 

Na shledanou Pratele.

Tot ziens vrienden.